Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, ekstremalnie truskawkowe ciasto. Pyszny truskawkowy biszkopt, śmietanowec z truskawkami zwieńczony truskawka galaretka z truskawkami czyli truskawkowy overload. Ciasto idealne na sezon truskawkowy.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Zrobić biszkopt: jajka utrzeć ze szczypta soli i cukrem na puszysta masę. Do utartych jajek przesiać obie maki i dodać proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i dodać zblendowane truskawki i wanilie. Ponownie wymieszać do polaczenia wszystkich składników. Gotowe ciasto wylać na formę wyłożona pergaminem. Moja forma o średnicy 22 cm. Gotowe ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 15 – 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Następnie przygotować masę śmietanową. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z wanilia i cukrem. Do ubitej śmietanki dodać zimna, lekko tężejącą galaretkę, dodać truskawki i całość delikatnie wymieszać. Gotowa masę wylać na schłodzone ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia masy.
Kiedy masa śmietanowa stężeje, ułożyć na niej pokrojone truskawki i zalać wcześniej przygotowana, schłodzoną i tężejącą galaretka. Ciasto ponownie umieścić w lodowce na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc. Smacznego!