Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Euforia czekoladowo makowa to pycha ciasto nie tylko na święta, ale na każde okazje. Ciasto jest mocno czekoladowe, z makiem i orzechami.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 136
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 228
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 136
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 228
Składniki
Biszkopt kakaowy. Suche składniki przesiewamy do misy i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 15 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Gdy żółtka zmieszają się z pianą wyłączamy mikser. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 40 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt się upiecze studzimy go i po tym czasie przekrajamy na 2 blaty.
Ciasto makowe. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo żółtka, ekstrakt migdałowy, mak w ziarenkach lub mielony (bardziej zalecane), oraz orzechy włoskie drobno posiekane. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 15 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Do ubitych białek dodajemy partiami wcześniej zrobioną masę makową. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 40 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt się upiecze studzimy go.
Krem czekoladowy. Kremówkę (100 ml.) i czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, aby się rozpuściła. Pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę (500 ml.) ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy ostudzoną czekoladę, nutellę i wlewamy ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników.
Poncz. Do zaparzonej ostudzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i rum. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Składanie ciasta. Dolny blat biszkoptu kakaowego nasączamy 1/3 ponczu. Nakładamy połowę kremu czekoladowego i wyrównujemy. Kładziemy ciasto makowe, które również nasączamy ponczem. Wykładamy resztę kremu czekoladowego wygładzając i wyrównując. Przykrywamy biszkoptem kakaowym i nasączamy resztą ponczu. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań polewy.
Polewa i dekoracja. Kremówkę z czekoladą podgrzewamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Wylewamy na górę ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto dekorujemy połówkami lub posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Uwagi: Alkohol w ponczu można pominąć. Mak ma być w ziarenkach, lub jak nie lubisz w ziarenkach daj mielony (według uznania)