Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Falafele z cieciorki"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 254
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 378
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2184
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 254
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 378
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2184
Składniki
Zalać cieciorkę zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Osączyć, opłukać (nie gotować!) i zemleć w maszynce lub zmiksować blenderem. Cebulę obrać i posiekać, natkę pietruszki pokroić. Dodać do masy razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Rozkłócić jajko w osobnej misce. Wlać do masy, dodać niewielką ilość bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszać, dodając kilka kropel wody lub oleju (jeśli masa jest za sucha) lub trochę bułki tartej (gdyby była za wilgotna).
Formować kulki o średnicy około 4 cm zwilżonymi dłońmi. Do wysokiego garnka wlać sporo oleju, rozgrzać. Ostrożnie wrzucać falafele, smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Można też zrobić bardziej płaskie i smażyć na patelni, a nie na głębokim tłuszczu.Źródło: Twoje Imperium