Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fantazyjne ciasto kakaowe z gruszkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28063
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28063
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Wlej do miski śmietanę kremówkę, dodaj szklankę cukru, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Ubijaj, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie gęstnieć. Stopniowo dodawaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Obierz gruszki (nie odrywaj szypułek) i za pomocą obieraka od spodu usuń z nich gniazda nasienne. Obrane włóż do garnka szypułkami w górę. Zalej je mieszanką białego wina, 500 ml wody, pozostałego cukru i soku z cytryny. Gotuj ok. 3-5 minut. Odstaw na 30 minut, odcedź, schłodź.
Większą część ciasta rozsmaruj w brytfannie, a resztą napełnij od spodu gruszki. Wciśnij gruszki równomiernie w dwóch rzędach do ciasta w brytfannie i posyp posiekanymi orzechami.
Przygotowane w ten sposób ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piecz mniej więcej przez godzinę. Jeżeli gruszki zaczną ciemnieć, przykryj je folią aluminiową. Kiedy ciasto się upiecze, poczekaj aż wystygnie i pokrój tak, aby w każdym kawału była połowa gruszki.
Czas przygotowania: ok. 80 minut. Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: porcja 451 kcal.Źródło: Na żywo