Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na faworki trzeba zagniatać, wałkować, zagniatać, ubijać wałkiem... Polecam patent ograniczający to wyciskanie jak na siłowni...
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Mąkę przesiałem na stolicę, w środku kopczyka zrobiłem dołek i dodałem resztę składników. Wszystko razem wyrabiałem do uzyskania jednolitego ciasta. Gotową masę przepuściłem przez maszynkę do mięsa na największych oczkach. Robiłem to kilka razy... chyba z 10. Ciasta przechodzi przez maszynkę czysto, nic nie zostaje w środku, a zamiast godzinnego ugniatania mam 5 minutowe mielenie.
Oczywiście można też tradycyjnie, zagniatać, rozwałkować, poskładać, zagniatać, bić wałkiem, rozwałkować itp. Ale ja nie jestem „Matką Polką” i nie mam tyle „pary w łapach”. Ciasto wyszło idealnie gładkie, napowietrzone. Faworki upiekły się rewelacyjne. Kruche ale delikatne.
Zmielone ciasto podzieliłem na kilka części, takie żeby wygodnie mi się pracowało. Wałkowałem je cienko (aż prześwitywała stolnica). Rozwałkowane, kroiłem tępą stroną noża na podłużne pasy szerokości ok 3 cm, a następnie pasy dzieliłem na około 10 cm kawałki. Na środku każdego robiłem podłużne nacięcie przez które przewlekałem jeden koniec ciasta.
Piekłem dosłownie kilka sekund na gorącym oleju z obu stron. Nie można faworków zostawić samych , gdyż bardzo szybko się spieką na czarno.
Kilka sztuk zrobiłem dłuższych z dwoma nacięciami, i przewlekałem oba końce, więc mają podwójną falbankę. Ale zginęły gdzieś w napadzie łakomstwa... Gotowe faworki posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem odrobinę kurkumy.