Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuski przekładaniec"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 622
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 622
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 3 prostokąty równej wielkości. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Do przesianej mąki dodaj kakao oraz 10 dag cukru, wymieszaj. Dodaj miękki tłuszcz, wymieszaj palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Na koniec dodaj 5 dag startej na tarce czekolady, wymieszaj. Tak przygotowaną kruszonką posyp jeden kawałek ciasta.
Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Pozostałą czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do szklanej miski i roztop w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do mascarpone dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Dodaj bitą śmietanę oraz przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj.
Banany obierz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny. Pierwszy i drugi kawałek ciasta posmaruj kremem czekoladowym, rozłóż banany i delikatnie wciśnij w krem. Ułóż jeden na drugim, przykryj ciastem z kruszonką. Wstaw do lodówki.
40 minut. Porcja: 500 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie