Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuski rulon wiśniowy z makiem"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 82
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 82
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze przez 25 minut, aby rozmarzło. W tym czasie twaróg utrzyj na gładko z 10 dag masy makowej, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym.
Płat francuskiego ciasta rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Placek posyp bułką tartą. Posmaruj masą serowo-makową. Pozostaw wolne brzegi. Nałóż małe porcje pozostałej masy makowej i rozłóż wiśnie. Całość zroluj, a końce ciasta zawiń pod spód.
Rulon ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C. Piecz ok. 40 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj