Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie z bitą śmietaną słodzoną syropem klonowym. Dobrze smakuje też śmietana z cukrem waniliowym. Na to wszystko konfitura wiśniowa.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 251
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22491
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 251
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22491
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w parzystą ilość mniejszych kwadratów lub większych prostokątów. Ja miałam 12 mniejszych kwadratów i 4 większe prostokąty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po dwa kawałki ciasta na siebie, delikatnie dociskając boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 C do lekkiego zbrązowienia ( ok. 20 minut ). Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix. Ubitą śmietanę mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Soku niewiele, ma tylko ożywić smak śmietany. W przestudzonych ciasteczkach przebijamy środek, robimy otwory i wysypujemy resztki ciasta. Wgłębienia napełniamy bitą śmietaną, następnie nakładamy konfiturę. Ciasteczka są gotowe od razu, ale można je przechować w lodówce kilka godzin.