Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie z bitą śmietaną słodzoną syropem klonowym. Dobrze smakuje też śmietana z cukrem waniliowym. Na to wszystko konfitura wiśniowa.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26044
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3571
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1463
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26044
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3571
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1463
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w parzystą ilość mniejszych kwadratów lub większych prostokątów. Ja miałam 12 mniejszych kwadratów i 4 większe prostokąty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po dwa kawałki ciasta na siebie, delikatnie dociskając boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 C do lekkiego zbrązowienia ( ok. 20 minut ). Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix. Ubitą śmietanę mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Soku niewiele, ma tylko ożywić smak śmietany. W przestudzonych ciasteczkach przebijamy środek, robimy otwory i wysypujemy resztki ciasta. Wgłębienia napełniamy bitą śmietaną, następnie nakładamy konfiturę. Ciasteczka są gotowe od razu, ale można je przechować w lodówce kilka godzin.