Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie z bitą śmietaną słodzoną syropem klonowym. Dobrze smakuje też śmietana z cukrem waniliowym. Na to wszystko konfitura wiśniowa.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w parzystą ilość mniejszych kwadratów lub większych prostokątów. Ja miałam 12 mniejszych kwadratów i 4 większe prostokąty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po dwa kawałki ciasta na siebie, delikatnie dociskając boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 C do lekkiego zbrązowienia ( ok. 20 minut ). Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix. Ubitą śmietanę mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Soku niewiele, ma tylko ożywić smak śmietany. W przestudzonych ciasteczkach przebijamy środek, robimy otwory i wysypujemy resztki ciasta. Wgłębienia napełniamy bitą śmietaną, następnie nakładamy konfiturę. Ciasteczka są gotowe od razu, ale można je przechować w lodówce kilka godzin.