Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie z bitą śmietaną słodzoną syropem klonowym. Dobrze smakuje też śmietana z cukrem waniliowym. Na to wszystko konfitura wiśniowa.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118686
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8640
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3167
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2472
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118686
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8640
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3167
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2472
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w parzystą ilość mniejszych kwadratów lub większych prostokątów. Ja miałam 12 mniejszych kwadratów i 4 większe prostokąty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po dwa kawałki ciasta na siebie, delikatnie dociskając boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 C do lekkiego zbrązowienia ( ok. 20 minut ). Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix. Ubitą śmietanę mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Soku niewiele, ma tylko ożywić smak śmietany. W przestudzonych ciasteczkach przebijamy środek, robimy otwory i wysypujemy resztki ciasta. Wgłębienia napełniamy bitą śmietaną, następnie nakładamy konfiturę. Ciasteczka są gotowe od razu, ale można je przechować w lodówce kilka godzin.