Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie z bitą śmietaną słodzoną syropem klonowym. Dobrze smakuje też śmietana z cukrem waniliowym. Na to wszystko konfitura wiśniowa.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34929
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34929
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w parzystą ilość mniejszych kwadratów lub większych prostokątów. Ja miałam 12 mniejszych kwadratów i 4 większe prostokąty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy po dwa kawałki ciasta na siebie, delikatnie dociskając boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 C do lekkiego zbrązowienia ( ok. 20 minut ). Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix. Ubitą śmietanę mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Soku niewiele, ma tylko ożywić smak śmietany. W przestudzonych ciasteczkach przebijamy środek, robimy otwory i wysypujemy resztki ciasta. Wgłębienia napełniamy bitą śmietaną, następnie nakładamy konfiturę. Ciasteczka są gotowe od razu, ale można je przechować w lodówce kilka godzin.