Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 32
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 248
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 32
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 248
Składniki
Mąkę przesiewam, dodaję margarynę i razem rozcieram. Odkładam jedną grudkę masła z mąką, którą użyję później do zrobienia polewy. W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Gotowe odstawiam na 2 godz do lodówki, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp.180-200'C i wstawiam ciasto na 30 min. Upieczone wygładzam delikatnie wierzch za pomocą wałka by pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiam. W garnuszku gotuję wodę z cukrem do czasu, aż syrop będzie sklejał palce. Dodaję kakao, zestawiam z ognia i dorzucam odłożoną grudkę masła. Polewę studzę i polewam wierzch mojego ciasta. Odstawiam na całą noc i gotowe.