Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne pączki z parzonego ciasta. Pączki te znane są pod wieloma nazwami: gniazdka, pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie lub pączki parzone. Jak by ich nie nazywać są naprawdę bardzo smaczne i jedne z moich ulubionych pączków. Delikatne, lekkie i puszyste.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5645
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32481
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5645
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32481
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
W garnuszku zagotować wodę wraz z masłem i szczypta soli. Kiedy woda się zagotuje, a masło rozpuści, pod garnkiem zmniejszyć grzanie i przesiać do niego mąkę. Całość dokładnie i szybko wymieszać. Ciasto ma odchodzić od ścianek garnka. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty ( ich wielkość zależy od tego jak duże mają być wasze pączki. Moje o wielkości 5 x 5 cm) Kiedy ciasto przestygnie, do garnka dodawać po jednym jajku, całość mieszając mikserem. Gotowe ciasto przelozyc do rękawa cukierniczego z dołączona tylką w kształcie gwiazdki.
Na głębokiej patelni, lub w garnku rozgrzać tłuszcz. Na papierowe kwadraty wyciskać, z ciasta koła. Na gorący olej wrzucać pączki wraz z papierem, papierem do gory i smażyć. Kiedy ciasto zanurzy się w oleju delikatnie oderwać od ciasta papier. Pączki smażyć po obu stronach na zloty kolor.