Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Granita to orzeźwiający deser, nieoceniony podczas gorącego lata. Podobnie jak, lody można go przyrządzić z rozmaitych owoców: melonów, brzoskwiń, jagód, a także z kawy.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 181
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 293
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 181
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 293
Składniki
Włożyć kawałki arbuza do miksera i zmiksować na puree. Przecedzić przez gęste sito do miski. Z podanej ilości powinno się otrzymać 500 ml przecieru. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać sok cytrynowy oraz przecier z arbuza i dokładnie wymieszać. Przelać do płytkiego, metalowego lub szklanego naczynia o wymiarach 22x33 cm.
Wstawić bez przykrycia do zamrażarnika na 1-2 godziny. Gdy zaczną tworzyć się kryształki lodu, dokładnie wymieszać widelcem. Ponownie wstawić do zamrażarnika i co 30 minut rozkruszyć widelcem kryształki lodu. Granita powinna się zamrozić w ciągu 2 godzin i mieć postać kryształków lodu. Podawać w pucharkach.