Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w cieście biszkoptowym"
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 115
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 333
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 87
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 99
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 115
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 333
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 87
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 99
Składniki
Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń, odłóż go do ciasta. Strączek wanilii włóż do garnka. Wlej do niego wino. Wsyp cukier i wrzuć ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia.
Gruszki umyj, obierz, pozostaw ogonki. Owoce włóż do wrzącej zalewy. Gotuj razem jeszcze 15 minut. Potem zdejmij z ognia. Gruszki wystudź w zalewie.
Jajka ubij z cukrem pudrem oraz rdzeniem wanilii. Ciągle mieszając mikserem, dodawaj na przemian małe porcje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz oleju.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto biszkoptowe. Gruszki wyjmij z zalewy, osusz.
Owoce ustaw w tortownicy z ciastem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz ok. 40 minut.
Przed podaniem wierzch ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem albo posmarować dżemem. Wcześniej go podgrzej i przetrzyj przez sitko.Źródło: Naj