Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Gruszki umyj, wytrzyj do sucha, cienko obierz ze skórki. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby gruszki się nie rozpadły). W miejsca po usuniętych gniazdach nasiennych włóż kandyzowane wiśnie lub maliny.
Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty posmarowaną wcześniej tłuszczem i oprószoną tartą bułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Upiecz na słomkowy kolor (10–15 minut).
Śmietankę wymieszaj z serkiem homogenizowanym, cukrem, skórką startą z cytryny oraz jajkami.
Na podpieczony kruchy spód wylej masę śmietanową. Ułóż ponacinane wcześniej gruszki formując rozetę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz jeszcze około 40 minut. Wystudź. Zupełnie zimne ciasto udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy oraz malinami.Źródło: Naj