Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, orzechowy biszkopt przykryty masą gruszkową i chrupiącymi orzechami w karmelu - brzmi idealnie, nieprawdaż? To proste ciasto będzie idealny dodatkiem do popołudniowej kawy. Doskonale sprawdzi się również na rodzinnych uroczystościach.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 66
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17778
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 397
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5062
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2699
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 66
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17778
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 397
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5062
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2699
Składniki
Zrób biszkopt. Białka ubij, dodając cukier. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Wszystko wymieszaj z żółtkami oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w temp. ok. 170 stopni.
Czas na masę gruszkową. Gruszki w syropie zmiksuj na gładką masę razem z sokiem gruszkowym, a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj galaretki oraz żelatynę. Wymieszaj i wystudź. Wylej na biszkopt. Zostaw do stężenia.
Przygotuj karmelizowane orzechy włoskie. Do rondelka wsyp cukier i 3 łyżki wody. Doprowadź do wrzenia po tym, jak cukier się rozpuści. Gotuj i nie mieszaj - syrop musi nabrać głębokiego koloru. Zanurz uprażone wcześniej orzechy w syropie i wymieszaj, aby całe się nim pokryły. Wyłóż orzechy na blachę i zostaw do zastygnięcia. Możesz je połamać na mniejsze kawałki. Wyłóż na ciasto. Gotowe!