Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-08-2013
Ten przepis chodził za mną od jakiegoś czasu. Pamiętam te grzybki jeszcze z dzieciństwa. Są nieco pracochłonne, dlatego zabrałam się za ich przygotowanie właśnie w ten długi weekend:) wyszły super smaczne i śliczne :) Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy i miałam mały problem z ich przygotowaniem. Dlatego dziś publikuje ten przepis w wykonaniu krok po kroku:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10822
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13134
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4872
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10822
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13134
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4872
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.
Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części
Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,
a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.
Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki) Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.
Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.
Pozostawiamy do wystudzenia
Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.
Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.
Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie,
następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.