Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może wygląda na skomplikowany wypiek...ale w rzeczywistości jest to proste w wykonaniu...no i przepyszne:)
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Składniki
Zaczyn drożdżowy: drożdże + 1 łyżeczka cukru trzcinowego + 3 łyżki mąki pszennej + 50 ml ciepłego mleka – mieszamy do powstania jednolitej masy i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
Po 15 minutach do zaczynu drożdżowego dodajemy: resztę mąki, resztę cukru trzcinowego, resztę mleka (ciepłego), jajka, masło (miękkie) i wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego) do powstania kulki. Następnie ciasto pozostawiamy w misce przykryte bawełnianą ściereczką na 1 godzinę.
W międzyczasie łączymy ze sobą ricottę z miodem.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki.
Pierwszy z placków umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masą serową. Posmarowany placek przykrywamy drugim i smarujemy powidłami. Następnie kładziemy trzeci placek i smarujemy go masą serową. Ostatni placek umieszczamy na górze (już go nie smarujemy).
Powstały „przeplataniec” nacinamy na 16 symetrycznych części, nie docinając go do samego środka (w tym celu najlepiej na środku umieścić szklankę).
Każdą z powstałych części „skręcamy” dwukrotnie i łączymy parami z sąsiadującą częścią (końce ciasta). W rezultacie powstanie gwiazda o 8 ramionach.
Powstałą gwiazdę posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 25-30 min.