Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Honoratka to efektowne ciasto biszkoptowe z malinami. Pogodzi gusta wielbicieli tych owoców i amatorów czekolady.
Forma 25x40 cm
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 398
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 124
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 149
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 746
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 225
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16193
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 398
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 124
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 149
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 746
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 225
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16193
Składniki
Przygotuj biszkopt. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli (mikserem na wysokich obrotach) na gęstą pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj do piany po jednym żółtku.
Stopniowo przesiej do piany mąkę, delikatnie mieszając składniki szpatułką. Dodaj 2 łyżki wody i ponownie delikatnie wymieszaj.
Podziel ciasto na 2 równe części. Do jednej przesiej kakao, a do drugiej dodaj ziarenka wanilii i przesiej skrobię ziemniaczaną. Obie części ciasta wymieszaj do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x40 cm. Przelej do formy ciasto kakaowe i rozprowadź je równomiernie. Na wierzch wyłóż ostrożnie ciasto z wanilią i także wyrównaj. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz biszkopt przez około 40 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na pół (na dwa blaty o wymiarach 20x25 cm).
Przygotuj malinowa piankę. Rozpuść galaretkę w 250 ml gorącej wody. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Cienką strużką wlej do niej przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę. Wymieszaj i przełóż ją jeden z blatów biszkoptu (blat włóż do naczynia o odpowiednich wymiarach lub do formy, w której się piekł – w drugim przypadku zabezpiecz wolny bok np. kawałkiem folii aluminiowej, by śmietana nie spłynęła nim stężeje). Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Roztop w kąpieli wodnej składniki na polewę: pokruszoną czekoladę, masło i śmietanę kremówkę. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia.
Rozprowadź na warstwie śmietany konfiturę. Możesz dołożyć także trochę świeżych malin (resztę odłóż do dekoracji). Przykryj drugim blatem biszkoptu. Polej tężejącą polewą i wstaw z powrotem na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj malinami.