Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rzadko mi sie zdarza, ze zainspirowana przepisem, postanawiam go natychmiast wypróbowac. Tak bylo w przypadku imbirowych ciasteczek z przepisu terwol. Intuicja i skladniki mówily mi, ze musza one miec cudowny smak. I tak bylo, jestem zachwycona efektem, ale nie bylabym soba, gdybym przy okazji troche nie zmodyfikowala przepisu. Tak wiec najpierw powstaly ciasteczka z przepisu, a pózniej troche inna wersja - ciasteczka nadziewana dzemem pomaranczowym. Efekt byl równie rewelacyjny jak w pierwszym przypadku.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1147
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 116
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 438
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1147
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 116
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 438
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Składniki
Wymieszc make, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, obrac imbir i drobno zetrzec. Dodac do maki razem z maslem, skórka pomaranczowa, dobno posiekanym kandyzowanym imbirem i 2 lyzkami wody. Wyrobic gladkie ciasto, jesli to konieczne, dodac jeszcze trochę wody. Zawinac w folie i wstawic do lodówki na co najmniej godzine. Rozgrzac piekarnik do 160° C. Schlodzone ciasto podzielic na dwie czesci, rozwalkowac i wyciac ciastka dowolnymi foremkami i umiescic na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec na srodkowym poziomie w temp. 160° C przez ok. 10-15 minut, az ciastka beda zlotobrazowe. Do nadzienia podgrzac dzem pomaranczowy i odstawic z ognia. Posmarowac ciasteczko 1 lyzeczka dzemu i przykryc je drugim ciastkiem.
Gotowe ciasteczka mozna posypac cukrem pudrem i najlepiej przechowywac w puszce.
Ciasteczka zrobione wedlug przepisu terwol. Sa delikatne, chrupiace i przpyszne. https://smaker.pl/przepis-chrupiace-ciasteczka-imbirowe,174176,terwol.html