Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik bez pieczenia to ekspresowy przepis na pyszne ciasto, które nie odbiega smakiem ani konsystencją od znanej ci już klasyki.
Wymiary formy: ok. 26 × 26 cm
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2211
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 51
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3104
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2211
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 51
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3104
Składniki
Przygotuj spód. Rozkrusz 150 g herbatników na drobne okruchy. Możesz to zrobić z pomocą tłuczka i torebki spożywczej albo blendera. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu. Wymieszaj rozkruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż ciasteczkową masą dno formy o wymiarach ok. 26 × 26 cm, dokładnie ją dociskając, aby utworzyć równy spód. Wstaw do lodówki, aby spód stężał.
W tym czasie zrób nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku umieść owoce, zacznij podgrzewać. Wtedy dodaj wodę, cukier, sok z cytryny i Cynamon. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody i dodaj do jabłek. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw masę na jabłecznik bez pieczenia do lekkiego przestygnięcia. Podziel ją na trzy części.
Wyciągnij spód. Umieść na nim równomiernie pierwszą część farszu. Ułóż herbatniki, kolejną warstwę masy, ponownie herbatniki i masę. Zakończ ciasto, układając na wierzchu herbatniki. Możesz je też pokruszyć.
Włóż ciasto do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.