Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienny, domowy jabłecznik na biszkopcie z jabłek jaśniepańskich, przełożony kremem budyniowym i udekorowany polewą czekoladową. Deser, który zasmakuje każdemu bez wyjątku. Dzięki cytrynowej galaretce ciasto ma przyjemny, słodko-kwaśny posmak. Puszysty biszkopt nadaje mu lekkości, a delikatny krem budyniowy cudownie podkręca smak całości.
mikser, blaszka 20x30 cm
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 227
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 195
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 126
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 227
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 195
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 126
Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Ubij je z cukrem na puszystą, sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty miksera. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce oleju.
Mąkę pszenną połącz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj. Dodawaj partiami do masy jajecznej. Cisto na biszkopt delikatnie wymieszaj łyżką.
Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plasterki i przełóż do rondela. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj jabłka, żeby nie przywarły do dna garnka. Po 20 minutach dodaj cukier. Składniki duś przez kolejne 10-15 minut.
Do uprażonych jabłek dodaj 3 opakowania galaretek. Składniki mieszaj do momentu, aż galaretki całkowicie się rozpuszczą.
Masę jabłkową odstaw na bok do przestudzenia.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Do szklanki z wodą wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Składniki wymieszaj. Gotowym ponczem nasącz całą powierzchnię biszkoptu.
Lekko ciepłą, jabłkową masę przełóż na biszkopt. Powierzchnię wyrównaj. Jabłecznik odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem budyniowy. Półtorej szklanki mleka przelej do rondelka. Dodaj cukier. Składniki zagotuj. W pozostałej części mleka rozpuść budyń z mąką.
Rozpuszczony budyń z mąką przelej do gotującego się mleka. Składniki mieszaj energicznie do zgęstnienia masy. Następnie przykryj rondelek z budyniem przykrywką lub folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło lub margarynę przełóż do miski. Ubijaj do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie w trakcie ubijania dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Miksuj do połączenia składników.
Krem budyniowy wyłóż na masę jabłkową. Rozprowadź go po całej powierzchni jabłecznika.
Czekoladę połam w kostki, przełóż do rondelka i zalej mlekiem. Składniki podgrzewaj do rozpuszczenia. Polewą czekoladową udekoruj jabłecznik.
Jabłecznik jaśniepański wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie jest gotowy do krojenia.