Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na jabłecznik na cieście biszkoptowym.
Składniki
Przygotowanie jabłek Polecam użyć kilka odmian jabłek o smaku słodkim i kwaśnym, im więcej różnych odmian tym smak jest lepszy. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Jabłka umieścić w garnku z grubym dnem, ustawić małą moc palnika i prażyć jabłka ok 15 minut na suchej patelni pod przykrycie. Nie dodawać wody, gdy jabłka sap os przykryciem para wodna się skrapla i jabłka puszczą sok. Po upływie 15minut dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz cynamon. Wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodać kaszę manny, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Uprażone jabłka odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta Jajka ubić z cukrem do momentu rozpuszczenia się całkowicie cukru, następnie małym strumieniem dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać do masy jajecznej małymi porcjami, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 24X24 cm spód wyłożyć papierem a boki posmarować tłuszczem, wlać ok 2/3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu lekko wystudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć uprażone jabłka i wylać pozostałe ciasto. Piec jeszcze ok 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. .