Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser zrobiłam ze składników jakie miałam w domu i wyszedł taki oto prosty i niesłodki deserek. A mus jabłkowy można zastąpić dowolnym dżemem lub musem owocowym.
Składniki
Gotujemy budyń: odlać trochę mleka do wymieszania sypkiego budyniu, resztę mleka nastawić do gotowania najlepiej na parze mamy pewność, że nam się nie przypali. Do gotującego mleka wsypujemy wiórki kokosowe a resztę robimy jak na przepisie opakowania z budyniu. po ugotowaniu budyniu czekamy aż nam ostygnie, pilnując by nie zrobił się nam kożuch. Aby przyspieszyć proces studzenia, garnek z budyniem kokosowym wstawiamy do zimnej wody i mieszamy.
W tym czasie galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody oczywiście każdą z osobna. Jedną galaretkę mieszamy z musem jabłkowym, po czym wylewamy na przygotowane wcześniej krakersy. Łyżką wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
W misce miksujemy masło na gładką, puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując aż połączymy budyń z masłem. Taką masę wykładamy na mus jabłkowy i ponownie wkładamy do lodówki.
Śnieżkę robimy według przepisu na opakowaniu, a fix dodajemy wtedy gdy już bita śmietana jest już gotowa, chwilę miksujemy do połączenia. Teraz dodajemy galaretkę oczywiście miksując, która przez ten czas nam już ostygła i cierpliwie czekała na swoją kolej. Gotową śnieżkę wykładamy na masę budyniową i wygładzamy. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam polewy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godz. a najlepsze jest już następnego dnia. Smacznego