Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłecznik pod chmurką"
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 51
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 84
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1455
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 407
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 51
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 84
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1455
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 407
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Jajka ubić z 10 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Masę studzić, stale ją ubijając.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy razem z pergaminem. Położyć na deseczce, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Jabłka obrać, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałeczki, np. w ósemki. Włożyć je do garnka. Posypać resztą cukru. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy wlać sok jabłkowy i mieszać, aż karmel się w nim rozpuści. Potem gotować jeszcze 3-5 minut.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, dodać ją do jabłek w soku i, mieszając, rozpuścić. Oderwać pergamin od wystudzonego ciasta. Przeciąć je na dwa placki. Jeden placek umieścić na spodzie blachy. Wylać tężejącą masę jabłkową. Przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać je żurawinami i udekorować listkami melisy.Źródło: Życie na gorąco