Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłecznik pod chmurką"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 470
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 201
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Jajka ubić z 10 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Masę studzić, stale ją ubijając.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy razem z pergaminem. Położyć na deseczce, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Jabłka obrać, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałeczki, np. w ósemki. Włożyć je do garnka. Posypać resztą cukru. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Wtedy wlać sok jabłkowy i mieszać, aż karmel się w nim rozpuści. Potem gotować jeszcze 3-5 minut.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, dodać ją do jabłek w soku i, mieszając, rozpuścić. Oderwać pergamin od wystudzonego ciasta. Przeciąć je na dwa placki. Jeden placek umieścić na spodzie blachy. Wylać tężejącą masę jabłkową. Przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać je żurawinami i udekorować listkami melisy.Źródło: Życie na gorąco