Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1314
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24946
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1314
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24946
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 111
Składniki
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,cukrem,żółtkiem,solą i zimnym masłem.Wyrobić szybko ciasto, następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obrać ,przekroić na pół,usunąć gniazda nasienne.Połówki jabłek gęsto ponacinać i skropić sokiem z cytryny.Budyń ugotowaćz mlekiem i cukrem.
Ciasto rozwałkować ułożyć w formie o średnicy 26 cm i uformować brzeg wysokości 2 cm.Piekarnik nagrzać do temperatury 200stC.Przez około 10 minut podpiekać kruchy spód.
Podpieczony spód posmarować konfiturą z wiśni,ułożyć na niej budyń,a na nim połówki jabłek wypukłością do góry.Jabłecznik piec jeszcze ok 35 min w tej samej temperaturze.
Migdały przyrumienić na suchej patelni. Dżem wiśniowy podgrzać na ogniu,następnie posmarować nim jabłka,po czym posypać migdałami.
Ciasto studzić początkowo w formie,następnie przełożyć na podstawę do całkowitego ostygnięcia....SMACZNEGO:)