Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłecznik z żurawiną"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 197
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 197
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Składniki
Szklankę mleka podgrzej. Drożdże wkrusz do miski, dodaj odrobinę mleka, łyżeczkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Przykryj go i odstaw w ciepłe miejsce. Masło stop, wystudź je. Żurawinę skrop sokiem jabłkowym.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Zrób wgłębienie. Wsyp pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Wbij jajko. Wlej resztę mleka i zaczyn. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dolewając masło. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Orzechy posiekaj. Jabłka oczyść i potnij w kostkę. Połącz z orzechami, miodem, konfiturą, likierem i żurawiną. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Rozłóż nadzienie, zwiń. Struclę skręć.
Posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 40 min w 200 st.
Cynamonowy lukier
szkl. cukru pudru utrzyj z 3 łyżkami soku z cytryny i łyżeczką mielonego cynamonu. Lukrem posmaruj przestudzoną struclę.Źródło: Tina