Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszonej żurawiny nie trzeba niczym namaczać, ponieważ wsiąknie do niej sok z jabłek podczas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
Składniki
Kruche ciasto: Mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodać zimną kostkę masła, dwa żółtka, cukier brązowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Farsz: Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać suszoną żurawinę i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Piana: Dwa białka + szczypta soli, ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać budyń waniliowy z cukrem i jeszcze chwilkę miksować. 1.) Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta kruchego i podpiec przez 15 minut do zrumienienia w temp. 180 stopni C. 2.) Zrumienione ciasto posypać bułką tartą. Na to wyłożyć farsz jabłkowo - żurawinowy. 3.) Następna warstwa to ubita piana z budyniem. 4.) Na pianę wyłożyć ( skubiąc palcami ) pozostałe kruche ciasto. 5.) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. 6.) Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !