Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłkowa Królowa to szarlotka w najlepszym wydaniu. Kruche ciasto, puszysta masa serowa i soczyste jabłka z cynamonem to połączenie idealne. Upiecz na weekend. Cała blacha zniknie już pierwszego dnia.
Blaszka 30x22 cm, mikser, tarka
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 142
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1019
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12006
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 142
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1019
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12006
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, dwa żółtka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Margarynę zetrzyj na tarce. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie możesz dodać 1-2 łyżki kwaśniej śmietany. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, podziel ją na dwie równe części, każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki. Dodaj cukier i cynamon. Składniki wymieszaj.
Do miski przełóż twaróg, rozgnieć go widelcem, dodaj białka, cukier i mleko. Składniki zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj do masy twarogowej jabłka z cynamonem i cukrem. Składniki połącz ze sobą.
Prostokątną blaszkę o wymiarach około 30 x 22 cm wyściel papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągnij pierwszy kawałek ciasta. Rozwałkuj je na kształt prostokąta o wymiarach blaszki. Rozwałkowane ciasto połóż na spód formy.
Masę twarogową z jabłkami wyłóż na spód ciasta.
Wyciągnij z lodówki drugi kawałek ciasta. Zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Ciasto rozsyp po całej powierzchni ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Upieczone ciasto wystudź, przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Tak przygotowana jabłkowa królowa jest gotowa do krojenia i serwowania gościom.