Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowa chmurka"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Składniki
Jagody rozmroź w temperaturze pokojowej. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Przestudź. Ciasteczka pełnoziar niste pokrusz (albo krótko zmiksuj w blenderze). Wymieszaj z przestudzonym masłem.
Spód i brzegi tortownicy posmaruj olejem. Spód wylep masą ciasteczkowo-maś laną. Formę wstaw do lodówki na ok. 30 min. Beziki do dekoracji tortu grubo pokrusz. Płatki mig dałowe upraż na patelni, prze- syp na talerzyk i wystudź.
250 ml śmietany ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody. Jogurt zmiksuj z cukrem. Do miski przełóż mascarpone. Wsyp jagody, wlej jogurt i sok z limonki. Wszystko wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i żelatynę.
Masę wymieszaj i wyłóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 4 godz. Zdejmij obręcz tortownicy. Pozostałą śmietanę ubij, posmaruj nią wierzch i boki tortu. Posyp pistacjami i bezami. Z płatków migdałowych i owoców zrób efektowne kwiatuszki.Źródło: Tina