Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek ozdobny mamy, to fajny wzorek uzyskamy. Jeśli nie mamy, to z cukrem pudrem oprószone zjadamy.
mikser, wałek ozdobny lub zwykły, foremka do wycinania w kształcie jajka
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5710
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 113
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 631
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5710
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 113
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 631
Składniki
Suche składniki: mąkę mieszamy kakao i cukrem pudrem, przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, krótko miksujemy. Dodajemy żółtka, śmietanę energicznie wyrabiamy ciasto (ręcznie lub w malakserze) do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce ok. 30-40 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, wycinamy dowolny wzór, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rada: jeśli mamy ozdobny wałek, pierwsze wałkujemy zwykłym, o 2 ml grubsze, a następnie ozdobnym. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 10 min na środkowym poziomie. Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy na papierze do pieczenia, można delikatnie oprószyć mąką. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć.