Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek ozdobny mamy, to fajny wzorek uzyskamy. Jeśli nie mamy, to z cukrem pudrem oprószone zjadamy.
mikser, wałek ozdobny lub zwykły, foremka do wycinania w kształcie jajka
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3090
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3090
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Suche składniki: mąkę mieszamy kakao i cukrem pudrem, przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, krótko miksujemy. Dodajemy żółtka, śmietanę energicznie wyrabiamy ciasto (ręcznie lub w malakserze) do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce ok. 30-40 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, wycinamy dowolny wzór, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rada: jeśli mamy ozdobny wałek, pierwsze wałkujemy zwykłym, o 2 ml grubsze, a następnie ozdobnym. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 10 min na środkowym poziomie. Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy na papierze do pieczenia, można delikatnie oprószyć mąką. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć.