Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dokładny przepis jak przygotować ciasto parzone. Nie podaję przepisu na krem bo każdy ma swój ulubiony krem.
Składniki
Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie, we wszystkich rodzajów wypieków z ciasta parzonego.
Przygotować wszystkie potrzebne składniki, dokładnie odmierzyć i odważyć. Zagotować wodę z masłem. Przesianą mąkę przesypać jednym ruchem do garnka. Mocno mieszając gotować tak długo, aż powstanie z ciasta odchodząca od garnka „klucha”. Na dnie pozostanie tylko cienka, biała warstewka ciasta. Przełożyć „kluchę” do miski i nieco ostudzić. Jaja wbijać pojedynczo i miksować po kolei z ciastem. Zanim wbijemy następne jajo, poprzednie musi być dobrze połączone z ciastem. Utarte ciasto parzone jest miękkie, błyszczące, złotożółte i spada z łyżki ciężko odrywając się.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni a następnie po około 10 minutach zmniejszyć do 170 aż się zarumieni ok 10-15 minut. Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki.
Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe kulki, na eklerki – sztabki, groszek ptysiowy, małe kulki wielkości soczewicy.
Niskie wypieki piec na środkowym poziomie, wysokie – na drugim od dołu poziomie piekarnika. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze nie wolno pod żadnym pozorem otwierać drzwiczek piekarnika. W przeciwnym razie ciasto na pewno opadnie, ponieważ jego powłoka nie stwardniała jeszcze wystarczająco.
Gotowe wypieki wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i ułożyć na podstawkę do wystudzenia. Ostudzone wypieki zależnie od przepisu napełniać kremem itp.