Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak włoskie orzechy, suszona żurawina, rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy. Makowiec polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia maku, przykrywamy i parzymy około 15 minut. Sparzony mak odcedzamy z wody. Masło miękkie wkładamy do większej miski i ucieramy ze szklanką cukru do powstania puszystej masy. Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle miksując. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy przez większe oczka, na wiórki. Do utartej masy dodajemy mak, jabłka, żurawinę, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańcza, orzechy włoskie i olejek migdałowy. Wszystkie składniki miksujemy do ich połączenia. Ze szczyptą soli ubijamy pianę z białek. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie patką. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami formy o wymiarach 25/15/6 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, ostudzone wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce. Podczas studzenia ciasta ze składników na polewę czekoladową robimy polewę. Masło w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego masła dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę, czekamy 2-3 minuty i po tym czasie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na porcje. Smacznego !!!