Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na jesienną porę roku. Jesienna rolada z pysznymi jabłuszkami i orzechami. Iście sezonowy wypiek. Bardzo Wam ją polecam. Jest naprawdę bardzo łatwa do zrobienia i stanowi świetną alternatywę do tradycyjnej szarlotki.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 478
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14200
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6149
Pychota. Polecam.
Odsłon: 478
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14200
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6149
Składniki
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Utrzeć na tarce o dużych oczkach. Utarte jabłka przełożyć do garnka i dodać do nich cukry oraz cynamon. Jabłka usmażyć, co jakiś czas mieszając.
Do usmażonych jabłek dodać pokruszone orzechy i dobrze wymieszać. Gotową masę jabłeczną wyłożyć na tacy do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Moja forma o wymiarach 30 x 40 cm. Można użyć największej tacy z wyposażenia piekarnika. Jabłka ułożyć równą warstwą na całej powierzchni formy.
Następne zrobić ciasto: Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Do utartych jajek dodać ekstrakt oraz mleko i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na warstwę jabłek. Ciasto wyrównać łopatka. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C przez około 15 -20 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Funkcja piekarnika góra – dół.
Upieczone ciasto przestudzić na kratce. Jeśli jabłka troche stężeją roladę łatwiej będzie się zwijać. Kiedy zwijałam moja roladę jabłka były jeszcze cieple i za płynne. Przestudzona roladę przykryć dużą tacą wyłożoną pergaminem i przewrócić na druga stronę, tak aby masa jabłkowa znajdowała się na wierzchu. Delikatni usunąć pergamin, na którym piekła się rolada. Następnie ostrożnie zwinąć roladę. Gotowa roladę posypać cukrem pudrem. Smacznego!