Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-10-2013
Wspaniałe ciasto na jesienne chłody!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14974
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44819
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 711
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14974
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44819
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 711
Składniki
100 g luźnego masła zmiksowałam z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Do tego przesiałam 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i budyń czekoladowy. Dodałam jajko i pół szklanki śmietany 18%. Wszytko zmiksowałam na gęstą, ciężką masę. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wysmarowałam margaryną, oprószyłam bułką tartą i wylałam na to ciasto. Piekłam 33 minuty w 200 stopniach z termoobiegiem.
Czas na jabłka i orzechy. 1 kg szarej renety pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam do rondelka, obsypałam 2 łyżkami cukru i dusiłam, aż jabłka były ciepłe i zaczęły się delikatnie rozpadać. Czubatą garść orzechów włoskich posiekałam niezbyt drobno i wymieszałam z roztopionym masłem (100g), 2 łyżkami miodu i 100 g cukru.
Kiedy ciasto się podpiekło, wyłożyłam na nie równą warstwę jabłek, na nią warstwę orzechową i piekłam 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.