Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jeżynowa tarta z kremem budyniowym"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
50 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok. 14 porcji
Mąkę przesiewam, dodaję żółtka, wodę, pokrojone zimne masło, cukier puder, kakao i miksuję. Ciasto chwilę zagniatam na stolnicy (im krócej, tym lepiej) i wkładam do lodówki na godzinę.
Formę do tarty smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję, wykładam nim formę (z brzegiem), środek nakłuwam widelcem. Piekę 20 min w temp. 180°C.
Zagotowuję połowę mleka, w drugiej rozprowadzam budyń z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam budyń, zagotowuję. Wyłączam gaz, wbijam żółtka, energicznie mieszam. Studzę.
Masło ucieram mikserem. Nie przerywając ucierania, dodaję po łyżce wystudzonego budyniu (krem ma być gładki). Zimny spód smaruję konfiturą, rozkładam na nim krem, na to jeżyny i kawałki truskawek. Tartę schładzam.
Słodko-kwaśna, lekka, pyszna. Po prostu rozpływa się w ustach. Dekoruję ją listkami melisy lub mięty. Magdalena Kaczmarek z PoznaniaŹródło: Kobieta i życie