Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Jogurtowiec z czarną porzeczką. Bez pieczenia, słodko - kwaskowaty, mocno schłodzony jest idealny na gorące dni.
Polecam.
Odsłon: 1148
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Polecam.
Odsłon: 1148
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Do blendera wrzucamy ciasteczka oreo, miękkie masło (może być roztopione) i blendujemy do dokładnego połączenia się składników. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do misy miksera wlewamy kremówkę i ubijamy. Dodajemy cukier puder, mascarpone, jogurt grecki i ostudzona żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy. Połowę masy przelewamy do tortownicy na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy masy dodajemy 400 g. czarnych porzeczek i dobrze mieszamy. Masę z porzeczkami przelewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. Gdy masa jogurtowa dobrze nam się schłodzi dekorujemy ją owocami i na górę ostrożnie wlewamy ostudzoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 do 24 godz.
Do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzone mleko, wsypujemy śnieżkę i ubijamy mikserem na sztywno. Bitą śmietaną dekorujemy ciasto.