Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kajmakowo-orzechowe ciasto"
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3525
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4312
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74383
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3525
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4312
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74383
Składniki
Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Piecz 20 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej mleko, dodaj miód oraz masło. Gotuj jeszcze 15-20 min, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Gorącą masę wylej na wystudzony kruchy spód. Odstaw, by zastygła.
Do rondelka włóż masło, dodaj cukier i miód, mieszając podgrzewaj, aż się połączą. Dodaj posiekane orzechy i całość jeszcze chwilę podgrzewaj. Lekko ciepłą masę rozłóż na masie kajmakowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku.
W rondelku podgrzej konfiturę, dodaj sok z pomarańczy. Wlej rozpuszczoną żelatynę, wystudź. Wierzch ciasta posmaruj tężejącą glazurą.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 570 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie