Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kajmakowo-orzechowe ciasto"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4264
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 624
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 970
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4264
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 624
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 970
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Składniki
Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Piecz 20 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej mleko, dodaj miód oraz masło. Gotuj jeszcze 15-20 min, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Gorącą masę wylej na wystudzony kruchy spód. Odstaw, by zastygła.
Do rondelka włóż masło, dodaj cukier i miód, mieszając podgrzewaj, aż się połączą. Dodaj posiekane orzechy i całość jeszcze chwilę podgrzewaj. Lekko ciepłą masę rozłóż na masie kajmakowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku.
W rondelku podgrzej konfiturę, dodaj sok z pomarańczy. Wlej rozpuszczoną żelatynę, wystudź. Wierzch ciasta posmaruj tężejącą glazurą.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 570 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie