Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25885
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3060
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1398
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25885
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3060
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1398
Składniki
Z 1 litra mleka odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, kakao, cukrem trzcinowym oraz żółtkami.
Resztę mleka zagotować (aż będzie kipiało), a następnie wlewać do niego przygotowaną wcześniej masę z mąki, kakao, żółtek oraz cukru trzcinowego. Masę cały czas energicznie mieszać i gotować do momentu, aż masa będzie bardzo gęsta.
Po zagotowaniu gęstą masę przełożyć do miski i całkowicie ostudzić, a na wierzch położyć folię spożywczą, aby nie było kożucha.
Miękkie masło ubić na pulchną masę około 4 minut, a następnie stopniowo dodać wystudzoną masę kakaową miksując do połączenia się składników.
W naczyniu żaroodpornym wyścielonym papierem do pieczenia rozłóż warstwę herbatników pełnoziarnistych, a na nich rozsmaruj krem kakaowy. Ułóż 4 takie warstwy, ale druga od dołu ma zamiast kremu dżem z czarnej porzeczki (żeby ciasto nie było za słodkie). Posyp jeszcze ciasto z wierzchu gorzką czekoladą i włóż na noc do lodówki.