Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5814
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 322
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5814
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 322
Składniki
Z 1 litra mleka odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, kakao, cukrem trzcinowym oraz żółtkami.
Resztę mleka zagotować (aż będzie kipiało), a następnie wlewać do niego przygotowaną wcześniej masę z mąki, kakao, żółtek oraz cukru trzcinowego. Masę cały czas energicznie mieszać i gotować do momentu, aż masa będzie bardzo gęsta.
Po zagotowaniu gęstą masę przełożyć do miski i całkowicie ostudzić, a na wierzch położyć folię spożywczą, aby nie było kożucha.
Miękkie masło ubić na pulchną masę około 4 minut, a następnie stopniowo dodać wystudzoną masę kakaową miksując do połączenia się składników.
W naczyniu żaroodpornym wyścielonym papierem do pieczenia rozłóż warstwę herbatników pełnoziarnistych, a na nich rozsmaruj krem kakaowy. Ułóż 4 takie warstwy, ale druga od dołu ma zamiast kremu dżem z czarnej porzeczki (żeby ciasto nie było za słodkie). Posyp jeszcze ciasto z wierzchu gorzką czekoladą i włóż na noc do lodówki.