Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kakaowy biszkopt z karmelowym kremem"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 92
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 117
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 126
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 92
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 117
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 126
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i oprósz mąką dwie formy 15 x 22 cm.
Ubij mikserem jajka na biały kogel-mogel (3-4 minuty). Następnie dodaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż cukier się rozpuści (8-10 minut).
Przełóż kogel-mogel do miski i dodaj pozostałe . Wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanych foremek. Piecz 20-25 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Na krem ubij mascarpone z 1/3 szklanki cukru pudru (2-3 minuty). Odstaw na bok.
Resztę cukru podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu, bez mieszania, aż rozpuści się i skarmelizuje (4-5 minut). Zdejmij z ognia, dodaj masło (uważaj, karmel może strzelać) i sól. Wymieszaj, po czym ostrożnie dolej 1/5 szklanki zimnej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Połowę karmelu dodaj do kremu i wymieszaj.
Jeden biszkopt posmaruj połową kremu, przykryj drugim biszkotem. Posmaruj wierzch resztą kremu, po czym polej karmelem.Źródło: Olivia