Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny porzeczkowo - kokosowy zawrót głowy :-)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2734
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6395
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 2734
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6395
Składniki
Zimne masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto – w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto podzielić na 2 części (60% i 40%), uformować 2 kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić w zamrażarce minimum 1 godzinę. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce i startym ciastem wyłożyć dno formy (25 x 30 cm) natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15-20 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać wiórki kokosowe, budyń (w proszku) oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie połączyć. Masę wylać na ciasto, następnie równomiernie rozłożyć na cieście porzeczki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Smacznego :-)