Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karmelowy tort z kruszonką i pomarańczami"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Składniki
Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Utrzyj 10 dag masła z 5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj żółtka. Połowę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy i dolej mleko. Utrzyj całość mikserem. Białka połącz z łyżeczką cukru, ubij na sztywno, a następnie delikatnie domieszaj do ciasta.
Blachę o wymiarach 24 x 24 cm natłuść, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 15 minut.
Twaróg utrzyj ze śmietaną i 5 dag cukru. Dodaj 3 jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Masę serową wymieszaj, a potem rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Ciasto wstaw do piekanrika na kolejne 15 minut.
W tym czasie z pozostałego masła, reszty cukru i jajka zagnieć kruszonkę. Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę, z miąższu powycinaj cząstki. Sernik wyjmij z piekarnika. Na wierzchu ułóż pomarańcze. Posyp kruszonką. Piecz jeszcze 30 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z dodatkiem sosu karmelowego.
ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja 400 kcal.
Będzie faworytem amatorów krówek i kajmaku. Możesz go upiec także z gruszkami. Pamiętaj, że do ciast najbardziej nadają się owoce soczyste, dojrzałe, ale dosyć twarde.Źródło: Tina