Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Główny deser na Nowy Rok. Luksusowa Karpatka, przepis dość prosty a ciasto wyjątkowo smaczne. Jak ciasto wjeżdża na stół słychać tylko WOW.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3906
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3906
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Składniki
Tortownica 22-23 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. Ciasto parzone. 1 szklankę zimnej wody wlać do naczynia, włożyć margarynę. Zagotować, dodać przesianą mąkę, zmniejszyć płomień i intensywnie mieszać. Wystudzić, mieszając. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Każdą piec w 200 C około 35 minut. Wystudzić. Krem. 600 ml mleka zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i żółtkami. Dodać do gorącego mleka cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić mieszając. Miękkie masło dobrze utrzeć, potem dodawać po dużej łyżce ugotowany budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Można dosłodzić cukrem pudrem. Wszystko dobrze wymieszać. Na pierwszy przestudzony placek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Schłodzić w lodówce.
Można posypać cukrem pudrem.