Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to tradycyjny polski wypiek składający się z dwóch blatów ciasta parzonego oraz gęstego kremu budyniowego. Udekorowana cukrem pudrem pięknie prezentuje się na stole. Doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem wśród gości. Poniżej przedstawiamy przepis siostry Anastazji na to kultowe ciasto!
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5402
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1760
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5302
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5402
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1760
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5302
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Składniki
Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Następnie do rondelka wsypujemy stopniowo mąkę. Składniki energicznie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Do przestudzonego ciasta wbijamy jajka. Składniki ucieramy mikserem.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części i rozkładamy na dwie prostokątne blaszki wyścielone papierem do pieczenia.
Ciasto parzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 30 minut.
Pół szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy budyń. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę. Gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszamy, żeby budyń nam się nie przypalił. Następnie przykrywamy garnek z budyniem i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Masło kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Ucieramy mikserem. W trakcie miksowania do masła dodajemy stopniowo cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Masę miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Pierwszy blat ciasta pokrywamy masą budyniową (wykładamy cały krem i wyrównujemy powierzchnię). Przykrywamy drugim blatem ciasta. Karpatkę przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.