Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Podkrecona" karpatka- pyszna, delikatna, dekoracyjna. Ciasto bardzo dobrze sie kroi, nie jest przeslodzone, swietnie sie prezentuje. Przepis pochodzi z chorwackiej strony coolinarika.com
Składniki
CIASTO: Do garnka wlozyc 125 g margaryny, wlac wode, posolic i mieszajac zagotowac. Do gotujacej sie na malym ogniu wody z tluszczem wsypac make i szybko wymieszac. Mieszac, az ciasto polaczy sie i powstanie jednolita, biala kula. Zestawic z ognia, przestudzic. Do lekko cieplej masy wbijac po jednym jajku i miksowac, az powstanie jednolite ciasto. Blache od piekarnika wylozyc papierem do pieczenia, posmarowac go polowa ciasta i piec az sie zrumieni w temperaturze 200 stopni. Identycznie postapic z druga polowa ciasta.
KREM: 800 ml mleka zagotowac z cukrem. Do pozostalego dodac obie maki i dobrze wymieszac, zeby nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie sie gotowac, wlac rozrobione maki i mieszajac gotowac, az budyn zgestnieje. Wystudzic go. Margaryne ubic mikserem na puch, dodawac po lyzce zimnego budyniu i miksowac do uzyskania gladkiego kremu.
MASA OWOCOWA: czeresnie wydrylowac, zasypac cukrem i odstawic na polo godziny. Dolac 100- 150 ml wody i zagotowac. Make ziemniaczana rozrobic w kilku lyzkach wody i wlac do gotujacej sie masy owocowej. Gotowac, az masa zgestnieje. dodac rum, odstawic do wystygniecia.
Jeden upieczony blat ciasta polozyc na tacy, na ktorej bedziemy "skladac" ciasto. Posmarowac go kremem budyniowym. Na to rownomiernie wylozyc zimna mase owocowa. Smietane Sniezke przygotowac wg przepisu na opakowaniu, rozsmarowac na masie owocowej. Calosc przykryc drugim blatem ciasta, lekko (!) docisnac. Calosc posypac cukrem pudrem.