Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne pierniczki o charakterystycznym kształcie, którym nie sposób się oprzeć. Przechowywyane w szczelnie zamkniętym pojemniku po kilku tygodniach nabierają odpowiedniej miękkości. Długo zachowują swoją świeżość.
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 7130
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1694
Przepis dnia
Zapiekanka grecka, czyli inaczej musaka, to klasyczne i bardzo popularne dani...
Odsłon: 2216
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 828
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 7130
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1694
Przepis dnia
Zapiekanka grecka, czyli inaczej musaka, to klasyczne i bardzo popularne dani...
Odsłon: 2216
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 828
Składniki
Miód połączyć z cukrem, przyprawą korzenną, karmelem lub łyżką kakao i jajkiem.
W drugim naczyniu przesiać mąkę i dodać do nieć 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Pierniczki wykrawać foremką - można użyć foremki w kształcie chmurki, tak aby wyglądem odpowiadały oryginalnym pierniczkom lub użyć innej, jaką obecnie mamy pod ręką.
Gotowe pierniczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem około 2-3 cm odstępu.
Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 12-13 minut.
Gotowe pierniczki przestawić do ostygnięcia. Po upieczeniu ciasta są twarde. Jeśli chcemy, żeby nabrały odpowiedniej miękkości i delikatności, powinniśmy trzymać je w wilgotnym pomieszczeniu lub w puszcze z kawałkami obranych jabłek. UWAGA: jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, kontroluj, aby jabłka nie spleśniały (kawałki owoców wymieniaj co kilka dni).
Tak przygotowane pierniczki po kilku tygodniach są gotowe do jedzenia. Dla lepszego smaku możesz oblać je gęstą mleczną czekoladą.