Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne pierniczki o charakterystycznym kształcie, którym nie sposób się oprzeć. Przechowywyane w szczelnie zamkniętym pojemniku po kilku tygodniach nabierają odpowiedniej miękkości. Długo zachowują swoją świeżość.
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 308
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 14
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 455
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1200
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 308
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 14
Smaczne danie z cukinią.
Odsłon: 455
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1200
Składniki
Miód połączyć z cukrem, przyprawą korzenną, karmelem lub łyżką kakao i jajkiem.
W drugim naczyniu przesiać mąkę i dodać do nieć 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Pierniczki wykrawać foremką - można użyć foremki w kształcie chmurki, tak aby wyglądem odpowiadały oryginalnym pierniczkom lub użyć innej, jaką obecnie mamy pod ręką.
Gotowe pierniczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem około 2-3 cm odstępu.
Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 12-13 minut.
Gotowe pierniczki przestawić do ostygnięcia. Po upieczeniu ciasta są twarde. Jeśli chcemy, żeby nabrały odpowiedniej miękkości i delikatności, powinniśmy trzymać je w wilgotnym pomieszczeniu lub w puszcze z kawałkami obranych jabłek. UWAGA: jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, kontroluj, aby jabłka nie spleśniały (kawałki owoców wymieniaj co kilka dni).
Tak przygotowane pierniczki po kilku tygodniach są gotowe do jedzenia. Dla lepszego smaku możesz oblać je gęstą mleczną czekoladą.