Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne pierniczki o charakterystycznym kształcie, którym nie sposób się oprzeć. Przechowywyane w szczelnie zamkniętym pojemniku po kilku tygodniach nabierają odpowiedniej miękkości. Długo zachowują swoją świeżość.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Miód połączyć z cukrem, przyprawą korzenną, karmelem lub łyżką kakao i jajkiem.
W drugim naczyniu przesiać mąkę i dodać do nieć 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Pierniczki wykrawać foremką - można użyć foremki w kształcie chmurki, tak aby wyglądem odpowiadały oryginalnym pierniczkom lub użyć innej, jaką obecnie mamy pod ręką.
Gotowe pierniczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem około 2-3 cm odstępu.
Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 12-13 minut.
Gotowe pierniczki przestawić do ostygnięcia. Po upieczeniu ciasta są twarde. Jeśli chcemy, żeby nabrały odpowiedniej miękkości i delikatności, powinniśmy trzymać je w wilgotnym pomieszczeniu lub w puszcze z kawałkami obranych jabłek. UWAGA: jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, kontroluj, aby jabłka nie spleśniały (kawałki owoców wymieniaj co kilka dni).
Tak przygotowane pierniczki po kilku tygodniach są gotowe do jedzenia. Dla lepszego smaku możesz oblać je gęstą mleczną czekoladą.