Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowy placek ze śliwkami i bezową chmurką"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 158
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 19
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 158
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 19
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Utrzyj 25 dag masła z 40 dag cukru, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę połącz z z solą, proszkiem do pieczenia oraz kawą. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem.
Dużą blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz przez 45 minut. Śliwki umyj, wytrzyj, każdą rozetnij wzdłuż i wyjmij pestki. Połówki śliwek pokrój na duże cząstki.
Na rozgrzaną patelnię wsyp 20 dag cukru, podgrzewaj go, aż się skarmelizuje. Potem dodaj pozostałe masło, sok z cytryny i śliwki. Owoce dobrze wymieszaj z karmelem. Mąkę ziemniaczaną połącz z 4 łyżkami wody, wlej do śliwek. Ponownie zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj dalej jeszcze 5 minut.
Masę owocową zdejmij z ognia. Dolej do niej alkohol. Całość wymieszaj i rozsmaruj na kawowym spodzie. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Wyłóż na masę śliwkową. Równomiernie rozsmaruj. Ponownie wstaw do piekarnika. Ciasto piecz jeszcze ok. 15 minut. ok. 1 godziny i 30 minut. 1 porcja 600 kcal.Źródło: Tina