Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowy tort lodowy"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 283
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 516
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 283
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 516
Składniki
Kawę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Wlej spirytus, wystudź. 400 ml śmietanki ubij mikserem na sztywno. Następnie wlej mleko skondensowane oraz napar z kawy, ubijaj aż masa osiągnie konsystencję lekkiej pianki.
Wlej do pojemnika, włóż do zamrażarki na 3 godz. Co 30 min zmiksuj, by nie wytworzyły się w niej kryształki lodu. Na spodzie tortownicy połóż 1 wafel i wyłóż lekko zamrożone lody kawowe. Włóż do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
W rondelku zagotuj mleko z po zostałą śmietanką. Żółtka utrzyj z cukrem. Wlej połowę mleka, zmiksuj. Przelej do rondelka, podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Wystudź a następnie dodaj śmietanę, zmiksuj. Włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Przez pierwsze 3 godziny masę miksuj co 30 min. Tort wyłóż na paterę. Wierzch udekoruj kulkami lodów śmietankowych i kawałkami wafla.
(bez czasu oczekiwania) : 30 minut. Porcja: 470 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie