Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny keks. Bardzo smaczny -polecam :)
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Składniki
Sodę zalej łyżką mleka i odstaw. Białka oddziel od żółtek. Margarynę należy zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać powoli po jednym żółtku, miksować na najwyższych obrotach. Następnie przesianą mąkę, łyżka po łyżce. Gdy dodajemy mąkę obroty miksera zmniejszyć do minimum. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wymieszać już tylko łyżką. Wlać mleko z sodą i dosypać kandyzowane pomelo. Ciasto wylać na pokrytą w całości papierem do pieczenia blaszkę.
Blaszka keksówka o wymiarach 26/12 cm. Piec należy 60 minut w 150*. Po 45 minutach pieczenia, można wierzch przykryć folią aluminiową, aby góra nie przypiekła się za bardzo. Po 30 minutach, można lekko otworzyć piekarnik i naciąć wzdłuż wierzch nożem, aby powstał pożądany rowek.