Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszedł czas jesiennych nastrojów, zatem nie będę się opierać. Na „kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego :) W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty :)
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13682
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4298
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 521
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 472
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13682
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4298
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 521
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 472
Składniki
Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy. Do ubitego masła z cukrem i jajkami dodajemy mąkę, spirytus i białka (ale nie całość, zostawiamy trochę piany, żeby wymieszać z nią bakalie). Dobieramy bakalie, które najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne „miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :))
Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie „zmasakrować” bakalii. Ciasto pieczemy w 180 stopniach w tak zwanej „keksówce” /moja ma wymiary 30 cm x 10 cm/ przez około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Blaszkę z upieczonym keksem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut w otwartym piekarniku, niech się przyzwyczaja do zimniejszego powietrza, a później pozostaje tylko poczekać aż wystygnie.