Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszedł czas jesiennych nastrojów, zatem nie będę się opierać. Na „kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego :) W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty :)
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23096
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1198
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104927
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23096
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1198
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104927
Składniki
Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy. Do ubitego masła z cukrem i jajkami dodajemy mąkę, spirytus i białka (ale nie całość, zostawiamy trochę piany, żeby wymieszać z nią bakalie). Dobieramy bakalie, które najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne „miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :))
Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie „zmasakrować” bakalii. Ciasto pieczemy w 180 stopniach w tak zwanej „keksówce” /moja ma wymiary 30 cm x 10 cm/ przez około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Blaszkę z upieczonym keksem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut w otwartym piekarniku, niech się przyzwyczaja do zimniejszego powietrza, a później pozostaje tylko poczekać aż wystygnie.