Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim rodzinnym domu piekło się najlepszy keks na świecie. Wiem, że to prawda, bo spróbowałam wielu keksów w różnych miejscach i żaden nie smakował tak wyjątkowo. Przed napisaniem tego artykułu przejrzałam też wiele przepisów na keksy, bo zastanawiałam się, czy w ogóle warto o tym pisać. Przecież receptur, publikacji i artykułów o keksie jest bardzo dużo, po co więc dokładać kolejny wpis, który być może powtórzy to, co już jest w sieci obecne? Nie jestem Chuckiem Norrisem, więc nie przeczytałam całego Internetu, choć poświęciłam na poszukiwania naprawdę sporo czasu. Ale takiego przepisu, jak ten mój, nie znalazłam nigdzie. Jest więc wyjątkowy, spróbujcie koniecznie!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 463
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 243
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 463
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 243
Składniki
Wszystkie składniki przygotuj wcześniej na blacie, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową. Włącz piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół. Wnętrze keksówek posmaruj miękkim masłem i posyp bułką tartą.
Przygotuj bakalie. Większe pokrój w kostkę takiej wielkości, aby były wyraźnie widoczne w gotowym cieście.
Po wymieszaniu bakalie oprósz dwiema łyżkami mąki i ponownie wymieszaj. Mąka ma zapobiec sklejaniu się bakalii i opadaniu ich na spód ciasta.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przygotuj sobie kieliszek lub szklaneczkę ze spirytusem, bo inaczej zapomnisz dodać pod koniec ucierania.
W misie miksera utrzyj miękkie masło, a gdy się lekko napuszy, dodawaj stopniowo po dwie łyżki cukru i mąki z proszkiem oraz po jednym żółtku.
Pod koniec ucierania dodaj spirytus i jeszcze przez chwilę mieszaj, a następnie wyłącz mikser. W osobnym naczyniu ubij białka z solą na sztywną pianę.
Do misy z ciastem dodaj bakalie i wymieszaj.
Teraz dodawaj pianę z białek po kilka łyżek i mieszaj delikatnie z ciastem. Po wyczerpaniu całej piany możesz już rozdzielić ciasto z bakaliami do dwóch foremek (moje keksówki są trochę za duże).
Wstaw do piekarnika na dolną półkę i piecz przynajmniej przez godzinę, lecz bardziej prawdopodobna będzie konieczność przetrzymania ciasta w piekarniku przez 90-100 minut. Po godzinie sprawdź patyczkiem, czy keks jest upieczony, ale mnie nigdy nie udało się go upiec w godzinę. Więc przedłużaj pieczenie o kolejne 5-10 minut aż do chwili, gdy patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
Keks prawie zawsze pęka wzdłuż, więc się tym nie przejmuj, bo to jest normalne i dodaje uroku rustykalnego ciasta.
Po wystudzeniu ciasta możesz posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem i ozdobić dodatkowymi bakaliami. To by była wersja bardzo świąteczna. Ja nad urodę przedkładam wygodę i dlatego nie używam lukru ani pudru, bo takie nieozdobione keksy najłatwiej jest zawinąć w folię i zabezpieczyć przed wysychaniem.
I w dodatku łatwo je transportować, a to jest idealne ciasto na każdy wyjazd, piknik, wakacje, a nawet obóz w głuszy. Keks jest trwały, nie wysycha, nie starzeje się. Da się go bez problemu jeść rękami i się przy tym nie ubrudzić. Ma więc same zalety i w dodatku smakuje bosko. I jest dla mnie przepięknym wspomnieniem dzieciństwa. Może też spróbujesz? Smacznego!