Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks zawsze piekłam na 2-3 dni przed świętami Bożego Narodzenia. Doskonale przechowuje się.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14556
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1388
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14556
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1388
Składniki
Podłużna blaszka 22 X 9 cm i 13 X 7 cm. Obie wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą. Osobno zalewamy gorącą wodą rodzynki, żurawinę i daktyle. Potem osuszamy i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i odrobinę mąki. Pozostałą, większą część mąki dodajemy po ubiciu wszystkich jajek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dolać mleka. Wsypujemy orzechy, owoce, skórki kandyzowane i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszek, wyrównujemy. Pieczemy w 180 C. Małą blaszkę pieczemy 35-40 minut, większą ok. 60 minut.